Skoči na sadržaj

Интервју: Бошко Обрадовић

  Развластимо страначко-монополистички систем

   

  Пише: Марина Миа Кончар

   

   

  „Стајати са стране и плакати, више није ни нормално ни морално“. Бошко Обрадовић

  У националној борби је 14 година рада иза њих. Мало је националних организација које су толико дуго опстале. Кренули су скромно од часописа, прешли на трибине, издаваштво књига, формирали Прву српску патриотску невладину организацију Српски сабор Двери. Сада, Двери имају и своје политичко крило, изашли су на изборе на свим нивоима и на тај начин заокружили 14 година свог рада. Данас су једна модерна, српска патриотска организација, како за себе кажу, организација за 21. век.

  –          Многима смета ваше везивање за цркву. Да ли  ће се ту нешто променити?

  Ми смо, као Срби, нераскидиво везани за своју цркву. Ту се ради о животном опредељењу свакога од нас. Ми смо црквени људи, православни хришћани, верници, људи који у свом личном животу, својој породици негују Светосавље. То је вредност наше историје, то је оно што нас је одржало кроз векове и мислим, да не можемо ни у 21. веку без тога. Као што градимо свој живот, као што градимо своју породицу, као што васпитавамо своју децу, на тим темељима и принципима смо градили и Двери. На светосавским вредностима владике Николаја, оца Јустина, наших највећих великана из историје, једног Пупина, Тесле, Миланковића, који су делили исте те вредности. Не видим да у 21. веку можемо да будемо боље организовани, него што су били организовани Срби кроз векове. Ми се поносимо тим вредностима. Друштвени живот у целини може много да се обогати, ако бисмо се мало вратили тим нашим темељним, православним, породичним  и другим социјалним вредностима које су нас красиле кроз векове. То није само црква, то су и поштење, солидарност, радна етика, стрпљење, штедња. Све оно што данас, у кризним временима, постаје главна тема. Сада напредују државе, које се темеље на тим вредностима,  а то су Бразил, Русија, Индија, Кина.

  –          Једном сте изјавили: „Рат против нашег народа и државе, било да је политички, економски, војни или медијски, и даље траје несмањеном жестином. Ми, при том, стално каснимо са одговором. Данас сте политичар. Који је ваш одговор на ово што нам се дешава?

  Ако припадате народу, који је у предходних 100 година доживео троструки геноцид, који је убијан и у Првом и у Другом светском рату, у ратовима за наслеђе бивше Југославије, јасно вам је да ви као народ имате константне непријатеље. Да сте ви, као народ, практично 100 година у рату. Ви не можете игнорисати ту чињеницу и понашати се, као да ваш народ није угрожен. Погледајте статус Срба данас, погледајте статус Срба у Хрватској, погледајте у Федерацији БИХ, погледајте антисрпско расположење Црне Горе, да не говорим о нестајању Срба у Македонији, Мађарској, а да не говорим о нестајању Срба у Србији. Ту мислим на биолошко нестајање, мислим на отимање Косова и Метохије, на стварање државе у држави на северу Србије. Не можете бити један озбиљан родољуб и политичар, ако мислите да је то што се догађа случајно. Ми сматрамо да свему томе морамо да се супротставимо, биолошком нестајању, медијском рату против Срба, против оптужбе да смо геноцидан народ, тој „сребренизацији“ наше новије историје, хашким пресудама. Морамо се супротставити, организовано, са државног нивоа, медијски, културно, политички, правно. Ово је озбиљна борба која захтева озбиљну државотворну свест. Ако вам неко отима део територије држава је угрожена. Ако вам неко слаби и уништава војску, значи да неко ради против државе. Нема краја дезинтеграције српског народа и српске државе. Ми смо за повезивање српског народа на Балкану кроз економски, медијски, пословни, културни и сваки други начин. Видимо уједињење Србије и Републике Српске, покретање теме новог референдума у Црној Гори. Ми смо у политици да бисмо заступали српске националне интересе.

  –          Да ли сте се приклонили већини, која ћути о изборној крађи и нисте упорни да се изборите за правду?

  Медији цензуришу оно што смо ми урадили по питању изборне крађе. Двери су прве, и једине, пре избора указале на потенцијалну изборну крађу, пет дана пре избора смо указали на све облике, који ће се десити током изборне крађе. У изборној ноћи ми смо указали да се дешава нешто сумњиво. Говорили да се догодила највећа изборна крађа у новијој политичкој историји у Србији. Тек после три дана нашим ставовима придружила се СНС, ДСС, Савез војвођанских Мађара  и други, који су тврдили исто што и ми. Зашто су они заћутали неколико дана после, зашто они данас ћуте, и зашто су прихватили такву, нелегитимну Скупштину и нелегитимну владу, засновану на изборној крађи, то је питање за те друге политичке странке. Ми нисмо одустали, једини смо правили протесте, а поднели смо и кривичну пријаву, где смо тачно побројали сва лица, од тадашњег председника државе Бориса Тадића, његовог најближег окружења, до других фактора у изборној комисији и другим нивоима власти, који су директно учествовали у изборној крађи. У овом тренутку, док ми разговарамо, у фиокама у Републичком тужилаштву стоји и кривична пријава Двери, као и кривчна пријава СНС, која је у то време поднела кривичну пријаву против НН лица. Тражили смо пријем код председника Томислава Николића, који је обећао грађанима, пред други круг избора, да ће након победе истражити до краја изборну крађу. Он то није учинио. Ми га сваких седам дана подсећамо на то обећање. Примљени смо од стране његовог најближег саветника Оливера Антића, који нам  је такође потврдио да се неће одустати од истраживања изборне крађе. Читав политички живот у Србији је угрожен једном од највећих политичких крађа.

  –          Рекли сте „нечасно је стајати са стране и гледати како Србија пропада“. Да ли Србија данас пропада?

  То је суштинско објашњење, зашто смо ушли у политику. Одавно смо могли да се политички ангажујемо, могли смо да реализујемо себе кроз друге странке, да нам је страначко деловање било на првом месту. Нама су одређене националне, духовне, културне, породичне вредности биле на првом месту.  Ушли смо у политику, сада, када смо схватили да се више нема куда. Када смо схватили да је Србија пред пропашћу, да више нико не заступа наше интересе на прави начин. Данас изговарати да нећеш у политику зато што је политика прљавштина, она несумњиво то јесте, јесте постало нечасно. Стајати са стране и плакати, више није ни нормално ни морално. Сада је време да се сви политички активирамо, да се  укључимо, кроз Двери, или кроз друге, да спашавамо што се спасти може. Пропаст је биолошка, привредна, економска, социјална, културна, и на свим државним нивоима.

  –          Да ли су Срби историјски уморни и национално неодговорни?

  Дефинитивно Срби као народ јесу историјски уморни. Ми смо у дефанзиви на свим пољима. Ми биолошки више нисмо јака нација, војно каскамо, економски и привредно пропадамо, а културолошки се стидимо самих себе. Ћирилица је мањинско писмо у држави Србији. Све наше културне, националне и историјске вредности су погажене. Наравно да смо неодговорни када дозвољавамо да будемо у таквом стању. Долази до смене политичких генерација, смене елита у српском народу и долази нова генерација, која ће да држи до себе, своје традиције, духовности, своје културе, своје државе. Евроунијатска прича је завршена. Сада се сви озбиљни народи враћају свом идентитету. Време је да и Срби  крену тим путем.

  –          Тамо, где сте постигли резултат на изборима, долази до разбијања вашег Покрета, постављање нових повереништава. Шта се догађа?

  Покрет Двери је у последње време изузетно нарастао. Прикључили су се бројни људи и дали допринос у Покрету. Наравно, није свако разумео суштину Покрета Двери и нашег начина бављења политиком. То је случај Лапова. Ако смо рекли да не можемо после избора сарађивати са ДС, онда не можемо. Свако,  а тако и млади Лапова, Група грађана која је подржавала Покрет на републичком нивоу, а ми њих на локалним изборима, није више део Покрета Двери, зато што је прекршено кључно предизборно обећање, да се не може сарађивати са странком режима, која је уништила ову државу. Случај неких других повереништава, а нема их много, од стотину повереништава које су Двери имале на предходним изборима, јесте једноставан. Постоје људи који немају даха за ову борбу. Људи који ће пре гледати личне, материјалне, политичке интересе, који ће мандате доживети као сопствено власништво. Не можете очекивати у једном великом Покрету да сви исто мисле и да се сви исто понашају. Ми нећемо бити политичари који гледају само мандате, власт, јавна предузећа. Зато смо реаговали тамо, где смо видели да се одступило од суштине Двери. Ми у Војводини крећемо са једном кампањом против најављеног аутономашког фронта, најављене „вруће јесени“  у Војводини и најављене интернационализације војвођанског питања, а да кажем нешто што се у јавности мање зна, најављеног референдума у Воводини за 2018. годину. Сва наша повереништва на северу Србије крећу у једну велику кампању; коме више треба АП Војводина, коме треба Нови Београд у Новом Саду, дупла администрација и бирократија, где су завршиле наше паре, и како ће и када бити отворене криминалне афере у Фонду за развој  Развојној банци Војводине, и када ћемо указати да је „Жуто  предузеће“ уништило све у Србији, а посебно покушало да створи државу у држави у севеној Србији и са неуставним статутом и неуставним законом почело даље разбијање Србије. Ми наступамо отворено и спремно, да треба укинути такву АП Војводину. Нама је АП Војводина непотребна и политички, она никада није имала такав статус у српској држави, она је комунистички производ и остатак комунистичких матрица разбијања српских територија. Она држави Србији није потребна, а и економски је штетна. Потребно је ојачати локалне самоуправе, ојачати њихов привредни и сваки други развој, а то је решење за сваки проблем у северној Србији.

   

  –          У Београду сваки политичар заступа нечије интересе, тачније, интересе појединих земаља. Да ли ћете Ви једног дана заступати нечије интересе или већ заступате?

  Ми већ заступамо нечије интересе. Ми заступамо интересе породичних људи у Србији, који немају свог политичког заступника. Нама је породица, данас, потпуно уништена. Распадају се бракови, огроман је број абортуса, самоубистава и наркоманије, и неко треба да проговори у име свих породичних људи Србије, који данас живе у тешким економским и социјалним приликама. Наравно, заступамо и интересе државе Србије, јер нам се десило у претходном периоду, да су политичари почели да заступају нечије туђе интересе, а на власти су у држави Србији. Интересе Брисела, Вашингтона, Загреба, Албаније, или и интересе било кога другога, ко има интересе у Србији. Много их је, од Истанбула до ко зна ког другог дела света. Постоје интереси који овде делују у Србији и то је нормално,  такви интереси постоје на свим странама света. Оно што није нормално јесте, да они људи који воде државу Србију, заступају било чије интересе, изузев интереса државе Србије.

   –          Чије ће интересе заступати Влада Републике Србије?

  Влада Србије је на једној великој прекретници. Мислим да су сви грађани Србије, а и Влада Србије, свесни да се свет променио у последњих 12 година, да више евроунијатска и евроамеричка цивилизација није доминантна на овој планети. Да се рађају неке друге цивилизације и неки други центри моћи у Бразилу, у Индији, Кини, у Русији. У таквој ситуацији свет више није униполаран. Свет је поново мултиполаран и то је потпуно нова ситуација. Криза је, данас, криза западне цивилизације, а не криза источне цивилизације. Када све то узмете у обзир, ви не можете водити једну владу, а да то не знате.  Први испит нове владе је постављање према тим чињеницама. Влада, ако је озбиљна, мора да уважи ове геополитичке промене и да интерес Србије стави на прво место, без обзира на којој страни света може да га оствари. Тако и са појединачним европским државама са којима треба сарађивати, а и са свим другим државама света, на првом месту Руском Федерацијом, од које Србија може да добије стратешку помоћ, војну, економску, културну, политичку и сваку другу која је Србији данас потребна. Надам се да Влада Србије креће у том правцу, а Двери ће бити један чврст и строг стражар над тим курсом Владе Србије. Ова влада је много обећала грађанима Србије и не сме да одступи од тих обећања. Изазови владе су питање ЕУ, Косова и Метохије, банкрота државе који се спрема, питање геј параде. Према ставу Владе, према свим питањима, зависиће како ћемо се ми поставити према новој Влади.

  –          Да ли је дошло време за ново национално, ванстраначко организовање?

  Мислим да су странке једна потрошена, празна и превазиђена прича. Странке су сада део наших проблема. Оне су проузроковале проблеме: страначки лидери, страначки интереси, страначко запошљавање. То је рак рана овог друштва. Странке, реално, нас не могу да изведу на прави пут. Нама је потребно нестраначко, национално и политичко организовање. На свим фронтовима, у култури, у медијима,  и наравно, у политици. Двери су патентирале тај вид нестраначког политичког деловања. Могуће је у политици у Србији деловати без страначког организовања. Не смемо да испустимо ту шансу да докажемо да је могуће бавити се политиком без странака, мимо странака, надстраначки. Зато мислим да грађани Србије треба да се укључе још више у политику мимо постојећих странака, кроз своје грађанске иницијативе, коз групе грађана, а они који желе и кроз Двери. Потребно је да заједнички развластимо тај страначко-монополистички систем, тај страначко тајкунски-систем, тај систем повезаности странака са страним амбасадама, тај систем монопола на свим нивоима друштвеног и државног живота, који је уништио ову државу. То можемо једино ми, обични грађани, породични људи, повезани у Савез српских породица, што су Двери у овом тренутку. Сабрани око своје цркве,  повезани у наше грађанске иницијативе, наше патриотске организације, повезани у једну српску патриотску мрежу, која ће деловати не само у Србији, него на нивоу читавог региона и расејања и који ће показати да су Срби нација која може озбиљно да се организује за 21. век. Нација која има снаге да се суптротстави овим процесима разбијања српског народа и државе, да 21. век дочекамо на крају са једном много јачом српском државом и уједињени са српским земљама, које су у овом тренутку ван Србије.