petak, januar 15, 2021

Pretraga sajta

44. Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“

Tehnička podrška PRESTIGE – MIA

 

Kalenić, 03. avgust 2013.

Umetnički program pod nazivom „Kalenić – riznica Srpstva“ zamišljen je tako da kroz priču o samom manastiru, koji je i glavni „lik“, evocira istoriju hrišćanstva na ovim prostorima i podseti na znamenite ličnosti koje su posredno ili neposredno bile vezane za manastir.
Grupa mladića, studenata (glumci Petar Strugar, Viktor Savić i Nenad Heraković), dolazi u posetu kolegi (glumac Andrija Kuzmanović) koji je poreklom iz Kalenića i koji ih dočekuje sa svojim dedom koji je tu bio učitelj (doajen srpskog glumišta Momir Bradić). Njihova opčinjenost manastirom i priča starine navode ih na sećanja na daleku prošlost i oni, spontano, počinju da govore tekstove Konstantina Velikog, Stefana Nemanje, Svetog Save, despota Stefana Lazarevića, čudesnu poeziju o manastiru. Njihov doživljaj postaje toliko realan da počinje da se meša sa snoviđenjima. Oni čuju pojanje (Hor AKUD „Lola“ sa dirigentom Milovanom Pančićem) i vide slike sa fresaka koje oživljavaju pred njima (Folklor AKUD „Lola“, „Freska viva“ – koreografije Bratislava Grbića i Velimira Agovskog).
Emotivni naboj raste i priča se završava tekstovima i pesmama koje iskazuju duboku nacionalnu pripadnost i ljubav prema Srbiji.

Reditelj i umetnički rukovodilac programa je Radojica Kuzmanović, a scenarista Marija Bišof, književnica. Pripremu programa pomogla je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije – ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Tehnička podrška „PRESTIGE MIA“

 

program sabora program sabora1

 

Omiljeni članci